Cele mai tradiționale produse

Care sunt cele mai tradiționale produse când vine vorba despre România? Țuica și pălinca! Pălinca de piersici și țuica de prune. Nu-i așa că la acesta te-ai gândit și tu când ai auzit tradițional?

Chiar dacă România mai este reprezentată și de alte produse precum cozonacul tradițional românesc, de exemplu, la materie de băuturi alcoolice tari, România este recunoscută pentru țuică în special, dar și pentru pălincă.

În România se obțin prin procese speicifice cele mai calitative băuturi alcoolice tradiționale, țuica și pălinca fiind printre referatele multora. Și nu putem spune că doar românii le apreciază. Țuica și pălinca sunt îndrăgite și de către persoanele din afara țării. Astfel, în funcție de locul în care se stabiliesc, străinii ajung să apeleze la țuică București sau pălincă București și la pălincă Prahova. Printre preferatele unora se numără pălinca piersici.

Te-ai întrebat, totuși, vreodată de ce acestea sunt atât de apreciate și de ce, aproape la fiecare masă, românul de la țară este obișnuit să bea și un pahar de țuică sau de pălincă? Calitatea acestora este caracteristica care ne recomandă atât la nivel național, pe terioriul României, cât și la nivel internațional. Ca urmare, dacă spui unui străin România, acesta ar putea asocia țara noastră cu țuica sau cu pălinca.

Mai mult decât atât, pălinca, de exemplu, a început să fie recunoscută încă din anul 1630 în Slovacia, urmând ca mai apoi să ajungă în Ungaria și chiar și în România. Chiar dacă pălinca nu este de origine românească, nouă ne place să credem că această băutură de o tărie deosebită, cu gust bun, ne reprezintă. Și cum să ne reprezinte mai bine, dacă nu alături de țuică prune?

Tu ce părere ai despre țuică și despre pălincă? Dar despre pălincă piersici? Ai văzut măcar o dată cum se desfășoară tot procesul? Mulți dintre noi s-ar putea să fie familiarizați cu aceste tehnici de obținere a țuicii și a pălincii de la bunici sau chiar de la părinți. Aceștia erau cei care culegeau prunele pentru țuică sau adunau toate fructele în timpul toamnei pentru a le pune în butoaie. Acestea erau lăsate la fermentat o lungă perioadă de timp, iar mai apoi butoaiele erau transportate la cineva care se ocupa în pralabil de obținerea de țuică și pălincă.

Prin fermantare, dar și distilare sau chiar dublă distilare se obținea și încă se obține cea mai calitativă băutură alcoolică românească. Asta ca să avem cu ce ne mândri!